Het is 2013. Er lijkt geen einde te komen aan de crisis. We draaien al twee jaar verlies en mijn bedrijf is gekrompen van twaalf naar vijf man personeel. Aan alle kanten raak ik geld kwijt. Ik kan alleen nog maar denken: ik stop ermee.

Alweer negen jaar geleden ruilde ik mijn bestaan als zzp’er in voor de start van mijn eigen bedrijf. We groeiden in de jaren die volgden een paar keer uit onze voegen en kochten ten slotte in Zeewolde grond om een hal te bouwen. De bomen reikten toen tot de hemel, het ging goed met ons. Tot de crisis begon.

De bank had het vertrouwen in ons al verloren

Tijdens de crisis kregen we harde klappen. Op de bouw stonden we achteraan in de rij. Concurrenten die vochten om overeind te blijven deden het werk al voor de helft van de prijs; hier konden wij niet tegenop. Investeren om uit dit dal te klimmen was bijna onmogelijk. De bank had het vertrouwen in ons al verloren.

Privé ging het ook nergens anders meer over. Mijn relatie spatte bijna uit elkaar.

Ik had het te druk met het draaiende houden van het bedrijf. Ik zat in een vicieuze cirkel, waar ik zelf niet uit kwam. Privé ging het ook nergens anders meer over. Mijn relatie spatte bijna uit elkaar. Dit kon zo niet langer! In januari 2014 besloot ik samen met Jean Mahie van Thexton Armstrong dat het anders moest.

Op iedere factuur kwamen we 200 euro tekort

Jean nam ons stapje voor stapje mee in het proces, leerde ons aan welke knoppen we konden draaien en verloor onze drijfveren daarbij niet uit het oog. We hadden te maken met een slechte marge; dat is een van de eerste dingen die Jean op constructieve wijze met ons heeft aangepakt. Hij liet ons bijvoorbeeld inzien dat we op iedere factuur ruim 200 euro tekort kwamen.

Verandering stond op de agenda

Ook spoorde Jean ons aan na te denken over onbenutte kansen. In de planfase kwamen we tot het besef dat we met de helft van onze klanten liever geen zaken deden. De keuze om bij te schakelen was gemaakt: we gingen naast wapening ook weer beton doen. Verandering stond op de agenda!

We doen weer zaken met klanten die ons energie geven

Al na een paar maanden in 2014 ruilden we verlies om in winst en die stijgende lijn weten we tot op heden door te zetten. Meestal loopt het werk terug als de winter begint, maar we zijn nu zelfs drukker dan vorig jaar. We doen weer zaken met klanten die ons energie geven.

Ik heb een betontimmerman aangenomen en zoek nog iemand voor op kantoor. Bovendien zijn we weer in gesprek met de bank voor een uitbreiding van onze bedrijfshal. Het grootste succesmoment? Dat is de bouw van een kelder van 7000 m2 met wanden van 6 meter hoog. Deze referentie zal ons mooie nieuwe opdrachten gaan opleveren.

We hebben nog een lange weg te gaan

We hebben nog een lange weg te gaan. Ik blijf Jean gebruiken als mijn klankbord wanneer ik hier behoefte aan heb. Hij zal mij absoluut blijven motiveren mijn doelen te behalen en te blijven groeien. Zo bouwen we samen aan een fundering voor de toekomst.

Roel Scheuter
Directeur-Eigenaar Roter Wapening & Beton