Ruwweg zijn er drie redenen om als onderneming samen te werken met andere bedrijven. Denk aan omzetvergroting, kostenbeheersing en kennisdeling. Daar is, sinds de uitbraak van de coronapandemie, een vierde bijgekomen: continuïteit. Want samen sta je echt sterker, ook om deze tijd goed door te komen.

Wellicht dat de gedachte over samenwerking ook bij jou is opgekomen. Je bent benaderd door een andere ondernemer. Of je hebt je bedrijfsplan tegen het licht gehouden en er een SWOT-analyse op losgelaten. Samenwerken met een bedrijf met bepaalde kenmerken en kwaliteiten zou ongetwijfeld tot een betere marktpositie voor beide kunnen leiden. Een win-winsituatie, dus.

Vertrouwen

Samenwerken betekent elkaar vertrouwen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat betekent in het begin voorzichtig manoeuvreren. Het vraagt tijd om elkaar beter te leren kennen: niet alleen op zakelijk gebied, zeker ook op persoonlijk vlak. Je moet elkaar liggen, begrijpen, aanvullen en respecteren.

Uurtarief en kostprijs

Als die klik er is, gaan de gesprekken al snel over zaken. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over uurtarieven en kostprijsberekening. Beide partijen stellen zich open, transparant en kwetsbaar op. De gesprekken verdiepen zich. En vergeet juist tijdens deze gesprekken niet elkaars verwachtingen te vertellen. Dat voorkomt frustratie die, als je niet uitkijkt, wortel schiet in de samenwerking. Samen zet je een punt aan de horizon waar jullie naartoe werken en dat prima aansluit op de zakelijke visie van beide bedrijven.

Op papier

Het is van belang om afspraken op papier te zetten – om te beginnen met een geheimhoudverklaring voor gevoelige informatie. Als het goed is, zal je dat papierwerk niet nodig hebben. Dat wordt er pas bijgehaald als de samenwerking toch niet zo soepel verloopt.

Alle sores uit handen

Je ziet het, er moet nogal wat gebeuren voordat samenwerking vorm krijgt. Het voorgaande is maar een klein deel van het werk. De bedrijfsadviseur neemt jullie die sores uit handen. Hij begeleidt, adviseert, is klankbord en zorgt dat niets vergeten wordt. Belangrijk: de bedrijfsadviseur is onafhankelijk, staat tussen de partijen in. Dat moet ook. Beide ondernemers moeten weten dat ieders belang even zwaar weegt.

floated image

Vrijwel iedere ondernemer maakt gebruik van de kennis van specialisten, maar bij vraagstukken over de algemene bedrijfsvoering staan veel ondernemers er uiteindelijk toch alleen voor. Onnodig. Door de hulp in te schakelen van een onafhankelijke coach, heb je iemand naast je staan die jou steunt en adviseert. Lees meer over de voordelen van een bedrijfscoach in ons ebook.

Download ons e-book ‘Ondernemer: je hoeft er niet alleen voor te staan’ en lees hoe je samen jouw bedrijf naar een nog hoger niveau kunt tillen.

Advies door ondernemers zelf

De bedrijfsadviseurs van Thexton Armstrong zijn experts op het gebied van samenwerking, in welke vorm dan ook. Wij hebben vele plannen voor samenwerking tot een succes gemaakt. Reden? De bedrijfsadviseurs van Thexton Armstrong zijn zelf ondernemer! Wij werken samen in een franchiseorganisatie. Maar ieder van ons is vooral ondernemer die zijn eigen broek ophoudt.

Ideale partner

Dat maakt ons tot de ideale partner in dit soort processen. Wij weten als geen ander wat er speelt voor de ondernemer; niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk. Heb je plannen die leiden tot samenwerking? Laat je adviseren door de bedrijfsadviseurs van Thexton Armstrong. Neem contact met ons op voor een eerste vrijblijvend en kosteloos gesprek.