Winstlekkage op Bezetting en Productiviteit

“Een medewerker voelt zich niet lekker en meldt zich ziek.. Komt keer op keer te laat. Of functioneert al geruime tijd niet.” Iedere ondernemer heeft ermee te maken. Het zal je niet onbekend in de oren klinken dat de bezetting en productiviteit van je medewerkers invloed heeft op de effectiviteit en efficiëntie van de bedrijfsvoering. Dit heeft direct of indirect weer effect op de financiële gezondheid van je bedrijf. Hoe ga jij hier mee om?

Is het voor jou een uitdaging om jouw medewerkers op een juiste en slimme wijze te laten werken?

In de afgelopen jaren hebben we vele analyses uitgevoerd voor ondernemingen in allerlei branches om te achterhalen op welke manieren zij onnodig winst laten weglekken. Keer op keer blijkt uit deze analyses dat de onderdelen Bezetting en Productiviteit een grote bijdrage leveren aan deze zogeheten winstlekkage. Heb jij ook het gevoel dat de Bezetting en Productiviteit beter kunnen of liever nog beter moeten? Of is het voor jou ook een uitdaging om jouw medewerkers op een juiste en slimme wijze te laten werken? En vooral ook: wat doe jij er zelf al aan?

De leidinggevende als eerste aanspreekpunt van de medewerker

In grote bedrijven kende men vroeger de afdeling Personeelszaken. Als een afdelingshoofd een probleem had met een medewerker, dan werd Personeelszaken erbij geroepen. Tegenwoordig hebben deze grote bedrijven geen afdeling Personeelszaken, maar Human Resource Management. Deze nieuwe afdeling is veel meer betrokken bij (basis)processen van de organisatie. Daarnaast zijn de leidinggevenden zelf meer betrokken bij de medewerkers als onderdeel van een integrale vorm van managen. De leidinggevende is het eerste aanspreekpunt voor de medewerker ten aanzien van zijn rol in de organisatie met alle rechten en plichten die hij heeft. De leidinggevende wordt hierbij ondersteund door HR Adviseurs.

Zijn jouw medewerkers anders dan de medewerkers in grote organisaties?

Een mooi verhaal hoor ik je al denken. Dat gaat voor mij niet op. Zo’n grote organisatie heb ik niet en ik kan me geen HRM Adviseur – laat staan een HR Afdeling – veroorloven. Heel begrijpelijk. Een MKB onderneming is op dat vlak niet te vergelijken met een grote organisatie. Denk je overigens dat dat ook op gaat voor de medewerkers en de wijze waarop zij aangestuurd, begeleid en gefaciliteerd dienen te worden? Zijn jouw medewerkers anders dan de medewerkers in grote organisaties? Het antwoord op deze vraag is kort maar krachtig: “Nee!”. In de kern maakt het niet uit of je medewerkers aanstuurt in een kleine, middelgrote of grote organisatie.

Juist in het MKB ben jij als ondernemer de sparringpartner van je medewerkers

Juist in het MKB ben jij als ondernemer samen met jouw managers of teamleiders de sparringpartners van de medewerkers. Het gaat hierbij niet alleen om het uitzetten van opdrachten en het monitoren en bijsturen ervan, maar ook om de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en hun persoonlijk welzijn. Aangezien jij geen HR Adviseur of HR Afdeling hebt, geef jij veel meer invulling aan dit zogeheten Integraal Management, dan de managers die in grote organisaties deze rol vervullen.

Hoe kun jij Productiviteit en Bezetting verbeteren?

Als Productiviteit en Bezetting extra aandacht behoeven vanwege de verbeterslagen die gemaakt dienen te worden, dan ligt het initiatief bij jou (en jouw managementteam). Het verbeteren hiervan gaat niet vanzelf en je bent er nooit klaar mee. Het vergt permanente aandacht.

Als je niet weet hoe je een dergelijke verbeterslag kunt maken, neem dan gerust vrijblijvend contact op met de Thexton Armstrong adviseur in jouw buurt. Hij kan je laten zien hoeveel winst weglekt op het vlak van en Bezetting en Productiviteit. Hij kan je ook laten zien op welke wijze onze aanpak jou kan helpen hier iets aan te doen. Daarmee helpt hij jou te groeien op het vlak van Integraal Management.

profielfoto

Thexton Armstrong Schulte

Benny Schulte Partner, Flevoland M: 06 401 49 223 E: benny.schulte@tamkb.nl Neem contact op