Als ondernemer heb je het druk. Dat komt omdat je een vakman bent: mensen komen naar jou toe voor je specialisme. En natuurlijk is het geweldig om iemand te helpen met wat je het leukst vindt.

Maar hierdoor neig je er wel naar om teveel zelf te doen. Vooral als er veel werk ligt: dan trek je nog meer naar je toe. En al dat rennen en hollen en werken in de avonden en weekenden zorgt voor stress. Voor het thuisfront — en dus voor jezelf — is dat niet prettig.

floated image

Stress gaat niet alleen ten koste van je privé situatie en gezondheid, maar ook ten koste van de productiviteit (van je medewerkers). Omdat je hoofd niet vrij is, ga je fouten maken. Waardoor je uiteindelijk nog meer werk te doen krijgt. Waardoor je weer meer fouten gaat maken. Zie je dat het een vicieuze cirkel is?

Zo’n vicieuze cirkel — en dus stress — komt voort uit gewoonten die je hebt gecreëerd, als het om het leiden van je onderneming gaat.

Hier zijn er 5 die je moet afleren!

  1. Teveel de regie willen houden
  2. Niet op tijd durven opschalen
  3. Doorgaan met slecht presterend personeel
  4. Geen ‘nee’ durven verkopen
  5. Een aanhoudende prijzenslag voeren

De stress die deze gewoonten je bezorgen, gaan uiteindelijk ten koste van je winst. Maar die winstlekkage kun je gelukkig voorkomen. Dat doe je bijvoorbeeld door meer te delegeren, zodat je zelf minder hoeft te vliegen.

Door te delegeren haal je meer uit je personeel — en dus meer winst uit je bedrijf. Wil jij ook weten hoe je dat doet, winstgevender worden door meer uit je personeel te halen?

Download dan ons whitepaper ‘Haal meer uit je personeel’:

Download whitepaper