Veel ondernemers denken na over de vraag: “Kan ik mijn inkoopkosten nog verder verlagen?”. Het antwoord daarop is vaak lastig en ontaardt regelmatig in een prijsgevecht met de leverancier. Dit soort initiatieven versterken de relatie vaak niet; sterker nog de jarenlange relatie komt er mee onder druk te staan.

In dit artikel geef ik een voorbeeld, waarin de winstgevendheid bij één van mijn klanten verbeterde door slimmer in te kopen, zonder dat dit de relatie met de leverancier beschadigde.

Goedkoop is Duurkoop

Slim inkopen kan leiden tot een flinke besparingen

Het gezegde ‘Goedkoop is Duurkoop’ komt regelmatig uit, vandaar dat ik bij het beoordelen van de kosten nooit alleen op prijs af ga. Door kritisch te kijken naar het inkoopproces en rekening houdend met een efficiënt voorraad beheer, kunnen interessante besparingen worden gedaan. Door dit samen met de belangrijkste leveranciers te doen, wordt de relatie met hen zelfs verstrekt.

Een praktijk voorbeeld

Een analyse die ik onlangs bij één van mijn opdrachtgevers heb uitgevoerd, had betrekking op verlaging van de inkoopkosten. Het doel was om de bruto marge te verbeteren, daarbij zijn we als volgt te werk gegaan:

  • Een selectie gemaakt van de tien belangrijkste leveranciers
    (bestelgrootte in euro’s en volumes);
  • Met die tien leveranciers afspraken ingepland voor een persoonlijk gesprek;
  • Tijdens deze gesprekken analyses gemaakt van het inkoopproces: aard van de bestelling, orderomvang, bestelfrequentie en wijze van transport;
  • In plaats van prijsverlaging lag de focus op effectief en efficiënt samenwerken;
  • Het resultaat: met het terugbrengen van de bestelfrequentie van wekelijks naar 1 keer per 2 weken is structureel een fors bedrag bespaard op de vrachtkosten, als onderdeel van de inkoopkosten.

Deze aanpassing heeft tot gevolg gehad dat de voorraadpositie op het gewenste niveau bleef en het voorraadbeheer efficiënter werd.

Wil je meer weten?

Ben je ook nieuwsgierig hoe dit soort initiatieven meer winst opleveren, maak dan eens nader kennis met mij of één van mijn collega’s bij jou in de buurt.

profielfoto

Thexton Armstrong

Anton Erich Partner, Groot Salland & Zuid Drenthe M: 06 373 99 897 E: anton.erich@tamkb.nl Neem contact op